3 Kasım 2008 Pazartesi

DÜNYACA ÜNLÜ RESSAM BİLAL GENİŞ 86.ncı SERGİSİNİ AÇTI



RESSAM BİLAL GENİŞ 86.NCI KİŞİSEL SERGİSİNİ AÇTI.


Gazeteciler Gününe Özel,RESSAM BİLAL GENİŞ SERGİSİ...

En çok resim sergisi açma özelliği ile isminden sıkça bahsettiren Mersinli ressam Bilal Geniş 86. Kişisel sergisini Gazeteciler için açtı.

Klasik, soyut, sürrealist, naif, Spatul yağlı boya tablolarından oluşanresimlerini kendi adını taşıyan resim atölyesinde sanat severlerin beğenisine sunan sanatcı, ressamlığının ,yanısıra yazdığı İngilizce duygu dolu şiirleri ilede tüm dikkatleri üstüne çekmeye devam ediyor.

Kanada'da düzenlenen Dünya Şairler Yarışmasında 12. olan Geniş, sanatın her dalıyla ilgilenmenin kendisine doyumsuz tatlar verdiğine işaret ederek, Resim sanatının insan üzerindeki olumlu etkilerini dile getiren, ressam Bilal Geniş;' İnsan var olduğunu fark ettiği günden bu yana, kendini ve doğayı anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyor. Genel kanı, insanın bu çabasının, felsefe ile başladığı şeklindedir. Oysa bu genel kanının aksine, insanın anlama ve anlamlandırma çabasının ilk kez resimle başladığını öne sürülebiliriz. Öte yandan, resimler çizerek zihinsel tasarımlarını yansıtan ve bu yolla anlam kurma arayışında olan insanın bu ilk eylemi ile çok daha karmaşık araçlar kullanarak evrenin, doğanın ve insanın bir resmini çıkarmaya çalışan fizikçiler arasında ince ve derin bir bağın varlığını sürdürdüğünü söylemek aşırı bir iyimserlik olmayacaktır. Ne yazık ki bu bağ popülaritenin yarattığı bulanık havada açıkça görülememektedir.

Bilişsel bir etkinlik olan resmin tarihi, yazının bulmasından önceye gider. Yazının tarihi yaklaşık 6 bin yıl iken, ilk resimler mağara duvarlarına yaklaşık 40 bin yıl önce çizilmiştir. Öte yandan bugün insanın, doğanın ve evrenin bir resmini oluşturma etkinliği olan fizik insanın bilişsel etkinliğinin sınırını temsil eder. Bu iki etkinlik alanı arasında ilgi çekici ilişkiler vardır.

Resim insanın ilk yazılı eylemidir. Yazı, geometri, sayılar ve matematik bu etkinliğin ilk ürünleri olarak ortaya çıkmıştır. İnsanın bu bilişsel etkinliği, mağara duvarlarına çizilen resimden başlayarak günümüz fiziğine doğru bir evrim geçirmiştir.

Bu çalışmada; insan tarihi içinde nesnel olarak ortaya çıkmış fakat günümüzde popüler kültürün karma karmaşık etkisi altında birbirlerine yabancılaştırılmış olan resim ve fizik arasındaki farklı biçim ve anlamlarda sürmekte olan zarif ve derin ilişkileri ele almaya çalışacağız. ' şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok: